PRZEPIS NA konfiturę truskawkową domowej roboty

PRZEPIS NA konfiturę truskawkową domowej roboty
Autor
Szanse na to, że kupimy teraz truskawki drastycznie maleją. Jednak w tym przepisie truskawki spokojnie możemy zastąpić malinami, czy wiśniami. Zawsze byłam przekonana, że większość osób takie domowe smakołyki przyrządza w naturalny sposób, ale koleżanka mojej mamy mnie jednak przekonała, że nie. Jej na przygotowanie konfitur, czy dżemów wystarcza 20 minut. U mnie to kwestia wielu godzin…. Ja po prostu nie korzystam z żelatyny, czy cukrów żelujących. W moim domu bez tych dodatków zawsze się przygotowywało przetwory tego typu.

 

truskawki, konfitura truskawkowa
Składniki:
  • 1kg odszypułkowanych i umytych truskawek (ja jednorazowo przygotowuję konfitury z 5-10kg truskawek),
  • szklanka cukru,
  • opcjonalnie sok z cytryny.
W wielu przepisach widziałam, że autorki dodają 1-1,5 kg cukru na kilogram truskawek. Nie lubię aż tak słodkich konfitur, więc ja dodaję tego cukru sporo mniej. Zresztą w tym sezonie mieliśmy naprawdę słodkie truskawki i szklanka cukru wystarczała. Mniejsza ilość cukru na pewno wpłynie na wydłużenie czasu przygotowywania takich konfitur, więc miejcie to na uwadze :) Jak widzicie ja również nie stosuję żelatyny ani tym podobnych specyfików. Staram się, aby przetwory były jak najbardziej naturalne.
Sposób przygotowania:
Umyte i odszypułkowane truskawki zasypuję cukrem i odstawiam na kilka godzin tak, aby puściły sok. Dodaję sok z połówki cytryny (opcjonalnie, ja raczej z niego rezygnuję jeśli truskawki nie są słodkie) i gotuję wszystko na wolnym ogniu przez około godzinę, czyli do uzyskana gęstej konsystencji. Czas smażenia zależy od ilości owoców i ilości cukru. W międzyczasie usuwam pianę, która pojawia się na wierzchu.
Kiedy konsystencja konfitury mnie zadowala, zdejmuję garnek z ognia i przelewam wszystko do wyparzonych słoików.  Produkty o wysokiej zawartości cukru nie wymagają pasteryzacji. Jednak ja mimo wszystko dla pewności pasteryzuję je w gorącej wodzie.
Ciekawa jestem, czy Wy również w podobny sposób przygotowujecie konfitury, czy może decydujecie się na przyspieszenie „produkcji” cukrem żelującym? A może w Waszych domach nie robi się przetworów i wszystko kupujecie w sklepach?

 

Studia dzienne czy zaoczne? Które wybrać?
PROJEKT PRACA - wstęp i moje CV

Od ponad czterech lat bloguję o pielęgnacji włosów, rozwoju osobistym, urodzie i blogowaniu. Trzymam się z dala od ludzi, którzy tłamszą moje marzenia. Czasem wątpię i błądzę, ale jestem uparta i dążę do wyznaczonych celów. Na co dzień jestem blogerką i freelancerką, którą cieszy każdy dzień "na swoim".

  • Ja tylko podgotowuję truskawki z cukrem, żeby zmiękły, odlewam sok do słoiczków i zagęszczam odrobiną mąki ziemniaczanej.
    Nie ma lepszego :-). Teraz zrobiłam z bananami :-)

  • Moja mama w zeszłym roku porwała się na robienie powidła śliwkowego z czekoladą, które gotowała przez 3 dni po ileś tam godzin więc w tym roku postawiła na dżemy truskawkowe właśnie z dodatkiem cukru żelującego.

  • Miałam plan zrobić dżemiki truskawkowe, ale niestety przez mój niefortunny wypadek w czerwcu i uziemienie w łóżku nie zrobiłam. Ale zamierzam zrobić z jagód, w weekend pobuszuję po straganach w poszukiwaniu tych owoców :)

  • Truskawki jadam tylko solo – umyte, to wszystko.
    Każdą inną formę uważam za profanacje tych owoców ;)
    Tak już mam!
    Jeżeli konfitura to tylko ze śliwek. Jest najlepsza :)

  • Ależ bym sobie teraz zjadła takie konfiturki na drugie śniadanie.

  • Anonimowy

    Dzięki za wpis – ciekawe !

    My web site – developer lublin

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji

Ciasteczka są niewielkimi plikami, które są wysyłane przez serwis internetowy do urządzenia internauty. Ciasteczko nie wpływa na identyfikację osoby, która odwiedzająca witrynę i nie przekazuje żadnych informacji, które mogłyby umożliwić taką identyfikację. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację na stosowanie ciasteczek.

Zamknij